Pes Elvis a piráti - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Pes běží rychlostí v a plave rychlostí u < v. Nachází se na přímé pobřežní čáře v bodě A a má se dostat v co nejkratším čase k míči na vodě v bodě B. Jakou strategii by měl zvolit? V článku jsou uvedena tři elementární řešeni tohoto optimalizačního problému. První z nich využívá diskriminant kvadratické rovnice s parametrem, druhé relativní rychlost. Třetí postup řeší problém geometrickou konstrukcí.