Navlékání korálků - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
Článek ze série věnované úlohám matematické olympiády – kategorie P (programování) diskutuje různé možnosti řešení jedné praktické soutěžní úlohy z ústředního kola konaného ve školním roce 2017/18. Úkolem je sestavit z posloupnosti různobarevných korálků co nejdelší náhrdelník, v němž jsou korálky uspořádány podle svého barevného odstínu. Každý korálek můžeme navléknout na šňůrku zleva nebo zprava, nebo ho také můžeme vynechat. Algoritmus navazuje na velmi známou úlohu vybrat z dané posloupnosti čísel co nejdelší rostoucí podposloupnost, s níž se soutěžící seznámili ve školním kole. Kromě detailního rozboru úlohy najdeme v článku tři základní varianty řešení s různou časovou složitostí. Dvě z těchto řešení jsou zapsána i ve formě ukázkového programu.