Jak souvisí Apolloniovy kružnice s elipsou? - Blažek, Jiří; Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2019)
V článku je synteticky dokázána ekvivalence tři charakteristických vlastnosti elipsy užívaných k její definici. Řídící a vrcholová kružnice elipsy jsou představeny z pohledu Apolloniových kružnic, jejichž vlastnosti jsou základem dalších úvah. Důkaz ekvivalence prvních dvou vlastnosti odvozuje poznatek, že pro každý bod P elipsy jsou kolineární tři body: Jeho určující bod N na řídící kružnici, kolmý průmět H bodu P na řídící přímku a obraz E ohniska elipsy v symetrii podle řídící přímky. Poznatek lze využit k jednoduché konstrukci těch bodů elipsy, které mají danou vzdálenost od hlavní osy. Ekvivalence třetí vlastnosti je dokázána snadným využitím Pythagorovy věty a vrcholové kružnice.