Inovativní demonstrace druhého Newtonova zákona - Kodejška, Čeněk (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Tato práce se zabývá demonstrací experimentálního ověření druhého Newtonova pohybového zákona, který je znám také jako zákon síly. Je navržena inovativní metoda měření s využitím jednoduchých pomůcek, jako je autodráha, optická brána sestavená z laserového ukazovátka a solárního článku. Experiment eliminuje nepřesnosti, které vznikají při použití vzduchové nebo vozíčkové dráhy, kdy je třeba vždy uvažovat i hmotnost pomocného závaží, které přes kladku vytváří tahovou sílu na vozík. Výsledky experimentu názorně graficky ukazují závislost zrychlení na působící síle a hmotnosti vozíku.