Testování vědeckého myšlení - Hejnová, Eva (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
V článku jsou prezentovány vybrané výsledky výzkumu realizovaného v roce 2017, v rámci kterého jsme pomocí Lawsonova testu vědeckého uvažování zjišťovali úroveň vědeckého myšlení u 165 žáků 9. ročníků základních škol a jedné kvarty víceletého gymnázia v Ústeckém kraji. Lawsonův test umožňuje hodnotit vědecké myšlení v několika oblastech, které nejsou nezávislé, ale vytvářejí určitou hierarchii, tj. úspěšné zvládnutí dovedností vyšší úrovně předpokládá zvládnutí dovedností nižší úrovně. V příspěvku prezentujeme výsledky našeho výzkumu, které ukázaly nízkou úroveň dovedností vědeckého myšlení u testované skupiny žáků, a navrhujeme možné způsoby nápravy námi zjištěných skutečností.