Demonstrační mikrovlnný radiometr pro školní použití - Břízová, Leontýna; Křížová, Michaela; Šlégr, Jan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Článek popisuje konstrukci jednoduchého mikrovlnného radiometru, který lze použít k demonstračním účelům, a to nejen ve výuce astrofyziky, ale i k účinné podpoře výkladu pole záření absolutně černého tělesa. Pro žáky je obvykle velmi překvapivé zjištění, že i oni sami vyzařují elektromagnetické záření na frekvencích řádu desítek GHz. Zařízení využívá běžně dostupné komponenty satelitní televize, které lze zakoupit řádově za stokoruny, a jednoduché zapojení diodového detektoru.