Jednoduché elektronické obvody s možným univerzálním použitím - Adámek, Petr; Varnuška, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Příspěvek předkládá jednoduchá zapojení s tranzistory i dalšími obvody uplatnitelnými ve vzdělávacím procesu. Zařízení jsou široce aplikovatelná v badatelské výuce fyziky, informatiky, robotiky, automatizace i výuce elektroniky. To závisí na možné zvolené aplikaci i možnosti tvůrčího přístupu ke konstrukci. Zařízení se vyznačují velmi jednoduchou konstrukcí, nízkou materiálovou náročností i dostupností z hlediska výroby. Elektronické obvody je možné realizovat přímo ve výuce. Vybraná zařízení mohou univerzálně pokrývat elementární všeobecnou, odbornou i praktickou výuku ve výše uvedených oborech. Jsou hlavně použitelné i vhodné pro konstruktivistický model výuky i pro badatelsky orientovanou výuku na nižších stupních škol.