Moderní šifry I - Bartl, Eduard (Matematika–Fyzika–Informatika, 2018)
Série článků se snaží vysvětlit princip moderních asymetrických šifer. První díl se zabývá motivací pro zavedení asymetrických šifer, jednoduchým způsobem vysvětluje podstatu jednosměrných funkcí se zadními vrátky a ukazuje princip fungování Diffieho-Hellmanovy-Merklovy výměny tajného klíče.