Volně dostupné grafické editory ve škole - Rachůnek, Lukáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Při zavádění základních kurzů grafického designu – jako doplňku jiných oborů – se často objevují otázky ohledně nákupu potřebného programového vybavení. Vzhledem k tomu, že v základních kurzech se nedostáváme např. do oblasti spolupráce s grafickými studii a tiskárnami, není příliš důležité, které programy se budou používat, pokud splňují určité požadavky pro práci a výuku. Podle nás je v těchto kurzech důležitější pochopit obecné principy práce s grafickými editory, než naučit se pracovat s konkrétní verzí konkrétního editoru, ovšem samozřejmě je potřeba si vše prakticky procvičit. Proto je výhodné, pokud si studenti mohou vyzkoušet práci s větším počtem programů tohoto typu. Z tohoto důvodu je dobré podívat se, co zajímavého a použitelného nabízí volně šířená oblast, a ze stejného důvodu se zaměřujeme na programy dostupné pro více typů počítačových systémů současně.