Variace na téma lichoběžník a jeho obsah - Hromadová, Jana; Halas, Zdeněk; Moravcová, Vlasta; Robová, Jarmila (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
V článku je na příkladu konkrétního lichoběžníku popsán jeden ze způsobů, jak lze ve školské matematice zavádět pojmy. Důraz je kladen na aktivní činnost žáků jak při vytváření pojmu lichoběžník, tak při hledání jeho vlastností či souvislostí s již známými pojmy.