Využití diskriminantu kvadratické rovnice - Švrček, Jaroslav; Hrubý, Dag (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
V příspěvku jsou prezentována tři zajímavá využití vlastností diskriminantu kvadratické rovnice, přesněji – při důkazech některých typů algebraických nerovností, dále při řešení jistých typů diofantovských rovnic a konečně při vyšetřování extrémů některých funkcí – bez použití diferenciálního počtu.