Lyžařské středisko - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Článek ze série věnované úlohám matematické olympiády – kategorie P (programování) popisuje jednu soutěžní úlohu krajského kola ze školního roku 2015/16. Naším úkolem je určit počet možností, jak se může lyžař zastavit na občerstvení v bufetu během jedné jízdy v zimním lyžařském středisku. Jedná se tedy vlastně o úlohu vyhledávání možných cest v orientovaném grafu podle stanovených kritérií. Řešení využívá v první části prohledávání grafu do hloubky nebo do šířky, ve druhé pak techniku dynamického programování.