Moderní detektory ionizujícího záření a jejich využití ve výuce - Břízová, Leontýna; Křížová, Michaela; Šlégr, Jan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
V článku je popsána aplikace moderních polovodičových detektorů gama a beta záření, které mohou ve školním prostředí nahradit demonstrační pomůcky s Geiger-Müllerovými trubicemi. Na rozdíl od nich nepotřebují vysoké napětí k napájení, ani tvarovací obvody na výstupu, protože použitá elektronika poskytuje na výstupu TTL impulsy, které lze snadno zpracovávat.