Slovní úlohy a život společnosti - Trávníček, Stanislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Ve všech historických obdobích platí, že texty školních matematických úloh s reálným obsahem poskytují obvykle i dílčí informace o své době. My se věnujeme zejména společenským a sociálním podmínkám života lidí. Tento článek se zabývá odrazem těchto podmínek v textech úloh v českých matematických učebnicích v období Rakousko-Uherska.