Zčásti úspěšný pokus o výrobu závaží - Jáchim, František (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Článek popisuje činnost žáků základní školy při zhotovování vlastních závaží pro pákové váhy. Jedním způsobem je doplnění uzávěrů plastových lahví broky a voskem na požadovanou hmotnost. Využit je i nápad žáků zhotovit závaží ze dřeva. K tomu účelu bylo nutno spočítat délku hrany krychle, která odpovídá alespoň přibližně požadované hmotnosti závaží.