Maximální rychlost podání v tenisu - Kohout, Jiří; Rauner, Karel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2017)
Moderní měřicí metody dokážou určit rychlost tenisového míčku při podání bezdotykově – pomocí několika kamer. U vrcholových sportovců dosahuje rychlost míčku při podání přes 250 km/h. Je možné vypočítat hranici této rychlosti pomocí středoškolské fyziky? I když tento článek obsahuje několik diskutabilních tvrzení, může být zajímavým procvičením několika fyzikálních zákonitostí.