Jak skáče žabka - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Další článek ze série věnované úlohám matematické olympiády – kategorie P (programování) popisuje jednu praktickou soutěžní úlohu domácího kola ze školního roku 2015/16. Naším úkolem je nalézt co nejdelší posloupnost skoků žabky po kamenech ze startovního na cílový kámen. Jednotlivé skoky se během této cesty musí stále zkracovat. Ukážeme si tři různé způsoby řešení. Nejjednodušší verze je založena na zkoušení všech možných posloupností, lepší řešení využívá techniky dynamického programování a nejlepší pak ještě navíc vhodného předvýpočtu, který spočívá v seřazení všech možných skoků podle jejich délky.