Minkowského metoda měření délek, obsahů a povrchů geometrických útvarů - Polák, Josef (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
V článku je popsána idea Minkowského metody měření geometrických útvarů. Základní částí článku je její matematické vyjádření pro délky rovinných křivek, obsahy ploch v prostoru a speciálně povrchy těles. V závěrečné části článku jsou uvedeny důležité typové příklady užití Minkowského metody v elementární geometrii. Vhodně ilustrují podstatu této metody a mohou být zajímavě uplatněny ve středoškolské (zejména seminární) i vysokoškolské výuce geometrie a matematické analýzy.