Vor a užití Archimedova zákona - Jáchim, František (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Článek popisuje zkušenosti s využitím jednoduché pomůcky – voru z polystyrénové desky a pingpongových míčků – při seznamování žáků s užitím Archimedova zákona. Popisovaná série pokusů byla prováděna demonstračně za přímé účasti žáků. Během řešení sedmi úkolů se žáci seznámili s vlastnostmi voru (zejména nosností) a s možnostmi jejich ovlivňování.