Poznámka k silám působícím na kyvadlo - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Příspěvek reaguje na článek V. Žáka z hlediska učebnic, jejichž spoluatorem je autor příspěvku. Hlavním cílem příspěvku je interpretace vektorových diagramů sil, které působí na kyvadlo. Je diskutován problém dostředivé síly v závislosti na výchylce kyvadla z rovnovážné polohy. Analýza problému ukázala, že na střední škole není třeba v teorii kyvadla dostředivou sílu uvažovat.