Kruhová inverze a její aplikace - Guseva, Naděžda; Ivakina, Anastasia; Chodorová, Marie (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Článek se zabývá kruhovou inverzí. Kruhová inverze jakožto zobrazení v rovině je zajímavá také tím, že pomocí ní lze řešit Apolloniovy úlohy, které nejsou řešitelné středoškolskými prostředky. V článku jsou vyřešeny dvě Apolloniovy úlohy. V první úloze, která je řešitelná i pomocí mocnosti bodu ke kružnici, je popsáno, jak kruhovou inverzi zadat, aby řešení úlohy byla co nejefektivnější. V druhé úloze, která už není řešitelné středoškolskými prostředky, je aplikován postup z první úlohy.