Konstrukce elipsy - Chodorová, Marie; Juklová, Lenka (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Článek je věnovaný konstrukci elipsy ze zadaných prvků. V první konstrukci je užito afinity mezi kružnicí a elipsou. Úloha je vyřešena na kružnici a afinitou je převedena zpět na elipsu. Druhá konstrukce elipsy ze stejně zadaných prvků je provedena pomocí prostorové konstrukce řezu na válci, kdy hledanou elipsu sestrojíme jako pravoúhlý průmět řezu jisté rotační válcové plochy.