Polibky kružnic: Pappos z Alexandrie - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2016)
Pod motivací věty o řetězci kružnic vepsaných arbelu je ve čtvrtém dílu Pappovovy Sbírky obsažena analýza vzájemných dotyků kružnic v rovině. Článek komentuje tyto úvahy a jejich výsledky z dnešního pohledu. Ukazuje též, co z nich mohlo inspirovat Jakoba Steinera k dalším geometrickým objevům.