Myšlenkové odvozování veličinových rovnic - Žák, Vojtěch (Matematika–Fyzika–Informatika, 2013)
Tento článek se zabývá „myšlenkovým odvozováním veličinových rovnic“ na úrovni středních škol. Jedná se o alternativu k deduktivnímu odvozování z obecnějších vztahů a k odvozování z reálných experimentů. Ve článku je uvedeno pět příkladů a jsou diskutovány výhody a nevýhody tohoto přístupu.