50 let teorie vyučování fyzice - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Příspěvek se zabývá institucionalizací a historií teorie vyučování fyzice. Připomíná zakladatele této disciplíny a výsledky výzkumu v didaktice fyziky. Je popsána souvislost se světovým modernizačním hnutím ve výuce fyziky v 60. letech 20. století.