Polibky kružnic: René Descartes a Alžběta Falcká - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2015)
Descartesova věta o kružnicích popisuje vztah mezi poloměry čtyř navzájem se dotýkajících kružnic. Z korespondence René Descartese a princezny Alžběty Falcké víme, že vznikla z jejich pokusů řešit početně Apolloniovu úlohu. Descartesovo odvození vztahu není známo. Článek se zabývá analýzou této korespondence a ukazuje, jak mohl Descartes vztah odvodit pravděpodobnou metodou Alžběty Falcké.