Praktické aspekty kvantového počítání - Vašina, Vojtěch; Friák, Martin (Matematika–Fyzika–Informatika, 2026)
Článek ukazuje, jak si bez hlubokého teoretického ponoru prakticky „osahat“ kvantové počítání ve výuce: na jednoduchém dvouqubitovém obvodu (Hadamard + CNOT) vysvětluje superpozici, provázání a pravděpodobnostní povahu měření a zároveň nabízí analytické dopočítání výsledku pro kontrolu porozumění. Následně vede krok za krokem k realizaci téhož obvodu v Pythonu (Qiskit) nejprve na ideálním simulátoru a poté na reálném hardwaru IBM, kde se explicitně projeví šum a chybovost jako didakticky cenný kontrast. Součástí je i stručný návod na zřízení přístupu (instance, API klíč).