Vybrané matematické úlohy MO řešitelné pomocí žákovského programování (2. část) - Perk, Ladislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2026)
Příspěvek navazuje na první část seriálu věnovaného řešení vybraných úloh Matematické olympiády pomocí „žákovského“ programování v jazyce Python. Představuje pět dalších úloh různého typu (práce s celočíselností podílů, NSD/NSN, součinová pyramida, kvadratická rovnice a algebrogram) a ukazuje, jak lze systematickým prohledáváním stavového prostoru ověřovat podmínky zadání a získat všechna řešení. U každé úlohy jsou uvedeny komentované zdrojové kódy a je diskutováno, které programátorské postupy jsou didakticky přínosné a kde naopak hrozí zbytečná výpočetní náročnost či nepřehlednost (např. více vnořených cyklů). Součástí je i demonstrace „pokročilejších“ syntaktických konstrukcí Pythonu (zejména z knihovny itertools) jako alternativy ke klasickému cyklení a ručnímu testování podmínek. Text tak poskytuje konkrétní inspiraci pro učitele, jak propojit matematické úlohy s elementárním algoritmickým myšlením a současně kultivovat styl zápisu programů při zachování srozumitelnosti pro žáky.