Metodická rôznorodosť a systematizácia výkladu tém o energii v školskej fyzike - Kriek, Patrik (Matematika–Fyzika–Informatika, 2026)
V príspevku analyzujeme učebnice a učebné materiály pre základné, stredné a vysoké školy so zreteľom na pojem potenciálna energia v tiažovom, gravitačnom a elektrostatickom poli. Na základe analýzy diskutujeme rôzne metodické postupy použité pri ich výklade a navrhujeme postupnosť a spôsob výkladu tejto témy tak, aby vyhovovali zisteným nedostatkom a požiadavkám.