Ortocentrický čtyřstěn - Leischner, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2026)
Příspěvek systematicky vyjasňuje, kdy se tělesové výšky čtyřstěnu vůbec protínají, a zavádí pojem ortocentrického čtyřstěnu jako prostorové obdoby trojúhelníkového ortocentra. Klíčovým kritériem je kolmost protilehlých hran; z něj plyne úplná charakterizace: ortocentrické čtyřstěny jsou právě ty vepsané do romboedronu. Text dále odvozuje „prostorovou Eulerovu přímku“ (vztah mezi ortocentrem, těžištěm a středem opsané sféry) a popisuje první i druhou „kulovou plochu 12 bodů“. Nechybí vyřešený řezový příklad a sada úloh vhodných pro seminář.