Vybrané matematické úlohy MO řešitelné pomocí žákovského programování (1. část) - Perk, Ladislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek navazuje na předchozí příspěvek a na šesti konkrétních úlohách Matematické olympiády (Z6–Z9, C) ukazuje využití žákovského programování v jazyce Python při hledání a ověřování řešení. Systematicky formuluje algoritmy založené na úplném prohledávání stavového prostoru, dělitelnosti, ciferném rozkladu a racionálních výrazech a postupně zavádí pokročilejší konstrukce (vnořené cykly, while, itertools.product, metoda is_integer). Text porovnává efektivitu různých programových přístupů a nabízí učitelům konkrétní návody, jak propojit úlohy MO s výukou programování a cíleně rozvíjet algoritmické myšlení žáků ve školní praxi.