Jak souvisí CO2 s teplotou na Zemi - Švecová, Libuše; Mechlová, Erika (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek se snaží rozšířit texty pro učitele ZŠ zabývající se environmentální fyzikou. Navazuje na článek Nevratné procesy pro žáky základních škol. Součástí tohoto článku je scénář vyučovací hodiny, který vysvětluje žákům ZŠ souvislost mezi oxidem uhličitým CO2 a zvyšující se teplotou na Zemi, tj. skleníkovým efektem, z fyzikálního hlediska. Cílem obou článků je seznámit odbornou pedagogickou veřejnost i zájemce o přírodní vědy v ČR s nevratnými jevy na úrovni znalostí žáků základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií.