Astrofyzikální termodynamika ve výuce fyziky na středních školách - Štefl, Vladimír (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek se zabývá termodynamickými vlastnostmi hvězd, které jsou soustavami nacházejícími se v hydrostatické a tepelné rovnováze. Viriálová věta, vztah mezi kinetickou a gravitační potenciální energií systému částic hvězd, je důležitá pro pochopení stavby a vývoje hvězd. Je důsledkem platnosti rovnice hydrostatické rovnováhy. Stabilita nukleárních reakcí a hvězd je zapříčiněna zápornou měrnou tepelnou kapacitou.