Zjištění počtu možností - Töpfer, Pavel (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zabývá návrhem efektivních algoritmů pro řešení kombinatorických úloh typu „Kolika různými způsoby lze něco udělat?“. Postup řešení si předvedeme na třech zdánlivě zcela rozdílných úlohách: kolika různými způsoby můžeme dojet z jednoho bodu silniční sítě do druhého, kolika různými způsoby lze vydláždit pěšinu pomocí dlaždic zadaných rozměrů, kolik existuje různých binárních stromů dané velikosti. Jak uvidíme, základní princip řešení všech těchto úloh bude shodný – použijeme metodu dynamického programování.