Je tepelné záření totéž co infračervené záření? - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zabývá často zjednodušeně chápanou otázkou vztahu mezi tepelným a infračerveným zářením ve školské fyzice. V běžné výuce bývá tepelné záření spojováno výhradně s přenosem energie při tepelné výměně, zatímco pojem infračervené záření je vymezen až v optice jako určitý rozsah elektromagnetického spektra. Autor na základě Planckova zákona ukazuje, že tepelné záření pokrývá celé spektrum elektromagnetického vlnění, od rentgenového a gama záření až po mikrovlny, přičemž infračervené záření představuje jen jeho dílčí část. Pomocí výpočtů a grafů je doloženo, že tělesa s nízkou teplotou vyzařují převážně v infračervené oblasti, zatímco při vysokých teplotách hraje významnou roli i viditelné a ultrafialové záření. Článek rovněž upozorňuje, že infračervené záření může vznikat i netepelnými procesy (např. v polovodičových diodách nebo laserech). Závěrem je zdůrazněno, že infračervené záření nelze ztotožnit s tepelným zářením; je pouze jeho částí a ve fyzikální terminologii by přesnějším označením bylo „infračervené tepelné záření“.