Cestou necestou ke kombinatorice - Šalom, Pavel; Rolínek, Michal (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek představuje několik úloh z připravovaného výukového materiálu o středoškolské kombinatorice. Připravovaný materiál se snaží budovat kombinatoriku pomocí úloh. Výzvy v podobě úloh tedy přicházejí dříve, než teorie v podobě zavedení pojmů a než pojmenování jevů, o které v úlohách šlo. V tomto článku představujeme úlohy, které se točí kolem počítání cest mezi městy. Na nich demonstrujeme jak základní kombinatorické principy (kombinatorické pravidlo součinu a součtu), tak i mírně pokročilejší principy (např. vztahy v Pascalově trojúhelníku). Článek ukazuje pestrost „prostředí“ cest a představuje různé strategie řešení takových úloh. Podobné úlohy lze použít ve výuce na středních i základních školách.