Vizualizace pomocí hvězdiček a úskalí nelineárních vztahů - Vencálek, Ondřej (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zaměřuje na problematiku vizualizace dat prostřednictvím hvězdiček, které jsou běžně používány k hodnocení kvality různých služeb, produktů či jevů. Autor upozorňuje na to, že převod číselných dat na hvězdičky není triviální úkol a může snadno vést k zavádějícím interpretacím. Na konkrétním příkladu vizualizace efektivity vakcín proti COVID-19 ukazuje, jak volba transformační funkce (např. lineární, logaritmická, či na základě pořadí) významně ovlivňuje výsledný dojem z dat. Text zdůrazňuje, že ani jedna z prezentovaných vizualizací není jednoznačně správná či ideální – každá z nich má své výhody a úskalí. Autor varuje, že vizualizace pomocí hvězdiček (i jiných zjednodušených zobrazení) je snadno zneužitelná pro manipulativní účely, a doporučuje k interpretaci takových grafů přistupovat obezřetně. Článek zakončuje diskuzí o povaze vztahu mezi množstvím protilátek a mírou ochrany proti infekci a nabádá k hlubšímu promýšlení podobných zjednodušení.