K možnosti využití programování při žákovském řešení vybraných matematických úloh MO - Perk, Ladislav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zabývá možností využití programování při řešení vybraných úloh Matematické olympiády (MO) žáky základních a středních škol. Představuje přístup systematického experimentování a prohledávání jako nástroj, který může usnadnit řešení úloh, jež by jinak byly pro žáky obtížné nebo prakticky neřešitelné běžnými matematickými postupy. Text poskytuje sedm konkrétních příkladů úloh MO, u nichž je řešení dosaženo pomocí jednoduchých algoritmů v jazyce Python. Příspěvek neklade důraz na optimalizaci kódu, nýbrž na jeho srozumitelnost pro čtenáře se základními zkušenostmi s programováním. Důraz je kladen na propojení matematiky a informatiky, rozvoj digitálních kompetencí a mezipředmětových vztahů. Článek ukazuje, že i základní znalosti programování mohou rozšířit možnosti žáků při řešení netriviálních matematických úloh a podporuje myšlenku začlenění programovacích přístupů do výuky matematiky.