O jednom probléme z teórie čísel - Melicher, Martin; Janík, Michal (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek uvádí důkaz úlohy z teorie čísel, která se zde v časopise objevila před více než dvěma lety, žádné řešení na ni však redakce neobdržela. Důkaz vychází z reformulace úlohy na otázku racionální aproximace čísel určitého tvaru. K vyřešení úlohy je pak použita Dirichletova aproximační věta, která pojednává právě o racionálních aproximacích. Součástí příspěvku je také důkaz této užitečné věty prostřednictvím Dirichletova principu.