Motýlí křídla v lichoběžníku - Juklová, Lenka; Švrček, Jaroslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2025)
Článek se zabývá problematikou geometrických úloh, které využívají známé tvrzení o rovnosti obsahů dvou trojúhelníků, jejichž společným vrcholem je průsečík úhlopříček lichoběžníku a zbývající dva vrcholy jsou krajní body obou jeho ramen. Toto tvrzení, často označované jako „motýlí křídla v lichoběžníku“, poskytuje elegantní nástroj pro řešení zajímavých úloh. V článku jsou uvedeny aplikace tohoto tvrzení při řešení konkrétních úloh.