Přírodozpyt jako vyučovací předmět mezi lety 1869 a 1939 - Kroupová, Bohumila; Vybíral, Bohumil (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
V článku je nastíněn vývoj školství od vydání velkého říšského zákonu v roce 1869 do druhé světové války. V tomto období bylo školství poměrně stabilní, nedocházelo ke změnám, jak to bylo obvyklé v období po 2. světové válce. I výuka přírodozpytu byla velmi podobná v celém období. Přírodozpyt jako vyučovací předmět spojoval fyziku a chemii, takže byl kladen velký důraz na mezipředmětové vztahy. Osnovy byly psány tak, aby učivo bylo možné uplatnit v praktickém životě, v zemědělství, hospodářství a domácnosti. Článek také zachycuje rozdíl mezi učivem v obecné škole a škole měšťanské.