60 let modernizačních snah ve výuce fyziky - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2024)
Příspěvek je přehledem snah o modernizaci vyučování fyzice od vzniku v roce 1963 do současnosti. Modernizace vychází ze světových snah o zlepšení znalostí žáků ve fyzice s ohledem na vývoj moderních technologií, kosmonautiku a elektronizaci společnosti. Je popsáno, jak se na modernizaci výuky podílela Jednota českých matematiků a fyziků. Přehledně jsou popsány práce na projektech ministerstva školství a výsledky práce Kabinetu pro modernizaci vyučování fyzice JČMF.