Úloha o čtverci a přímkách - Gergelitsová, Šárka; Holan, Tomáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2014)
Článek popisuje konstrukční úlohu, k jejímuž řešení stačí znalosti středoškolské geometrie (pomocí pravítka a kružítka sestrojte čtverec, jehož vrcholy leží na čtyřech daných přímkách) a předvádí její řešení využívající vlastností spirální podobnosti.