O jedné diofantovské rovnici - Riemel, Tomáš (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
Hlavním cílem příspěvku je prezentace Gaussových celých čísel při řešení kvadratické diofantovské rovnice x^2+y^2=n. Článek je vhodný především pro učitele, kteří se věnují péči o matematicky talentované žáky, žákům samotným a dalším zájemcům o tuto problematiku. Od čtenáře se přitom očekávají základní znalosti z oblasti komplexních čísel.