K vývoji fyzikálního vzdělávání na gymnáziu (1933–1983) - Lepil, Oldřich (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
Článek je přehledem vývoje výuky fyziky na gymnáziu od první reformy školské soustavy v Československu v 30. letech 20. století do roku 1983. Popsány jsou čtyři etapy vývoje školské soustavy, učebních plánů a osnov učiva fyziky na základě změn školských zákonů v letech 1933, 1953, 1961 a 1983.