Měření magnetického dipólového momentu (magnetizace) permanentních magnetů - Erhart, Jiří (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
Permanentní magnety symetrických tvarů jsou použity pro určení remanentní magnetizace (magnetické polarizace) tří typů tvrdých feritů (Ferit, FeNdB a SmCo magnety). Metoda je založena na měření průběhu magnetické indukce na ose magnetu ve tvaru čtvercové desky a válce. Analytický vztah lze odvodit jako součin remanentní magnetické indukce a tvarového faktoru zahrnujícího rozměry magnetky a vzdálenost od jejího povrchu. Remanentní magnetická indukce se z naměřených dat určí fitováním závislosti metodou lineární regrese.