Trojúhelníky vepsané do daného trojúhelníku - Chodorová, Marie; Švrček, Jaroslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2023)
Článek se zabývá některými extrémálními vlastnostmi trojúhelníků vepsaných do daného trojúhelníku, které se týkají především jejich obsahů a obvodů. Uvedená a dokázaná základní vlastnost pro obsah trojúhelníku, který je vepsán do daného trojúhelníku, je zde aplikována v několika dalších navazujících úlohách.