K základním větám o pravoúhlém trojúhelníku - Chodorová, Marie; Švrček, Jaroslav (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
Článek se zabývá větami o pravoúhlém trojúhelníku, zejména Pythagorovou větou a oběma Eukleidovými větami (o odvěsnách a o výšce), a dále větami k nim obrácenými. V některých učebnicích matematiky je obráceným větám k větě Pythagorově a oběma větám Eukleidovým věnována menší pozornost. V závěru příspěvku jsou uvedeny přímé aplikace těchto vět – ilustrativní příklady, jejichž řešení se opírají především o výše zmíněně obrácené věty.