O jedné geometrické nerovnosti z polské MO - Kalinowski, Józef (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
V tomto příspěvku je uvedena jedna zajímavá geometrická nerovnost, která byla jako příklad použita v 73. ročníku polské matematické olmpiády (OM), ve školním roce 2021/2022. V článku jsou popsány dva ryze geometrické důkazy této nerovnosti a závěrem také třetí řešení opírající se o prostředky analytické geometrie. Zakončení důkazu je přitom provedeno dvěma různými způsoby.