Programování bez proměnných - Laštovička, Jan (Matematika–Fyzika–Informatika, 2022)
Proměnné ve většině programovacích jazyků hrají zásadní roli – vkládají hodnoty na určitá místa výrazů, uchovávají dočasné výsledky a v neposlední řadě označují argumenty funkce. Článek představuje funkcionální jazyk Joy, kde pojem proměnné neexistuje a který může poskytnout netradiční úvod do stále více populárnějších technik funkcionálního programování.